Zoek

Wat ik heb geleerd van het trainen met twee paarden

Header blog: Wat ik heb geleerd van het trainen met twee paarden, welsh, draver, pony

Inhoudsopgave

“Ik vind het zo lastig wanneer Dex een off-day heeft” zucht ik tegen mijn instructrice. Dex is door de hevige wind al een paar dagen onbereikbaar. Hij is schrikkerig, heeft een korte concentratiespan en ik moet in mijn training 100 stappen terug zetten. En terwijl ik bemoedigende woorden te horen krijg, rent Dex alweer als een wervelwind rond.

Het waren die dagen, en soms weken, waardoor ik begon te twijfelen aan Dex en mij als een combinatie. Begrijp me niet verkeerd, ik ben gek op Dex. Maar Dex is een gecompliceerd dier, gevoelig voor prikkels, aanrakingen en de kleinste veranderingen. En een zorgenkindje.

Blog: Onze weg naar clickertraining

En die twijfel maakte plaats voor een nieuwe gedachte; een paard erbij. Zo kan ik optimaal met Dex genieten op goede dagen. En het makkelijker loslaten als de wind eens te hard waait. Of hij overprikkelt is van iets eerder op de dag.

Een nieuw paard

Sinds oktober 2019 is Mistral (beter bekend als Daantje) deel van ons team. Hij was na een korte zoektocht snel gevonden. Zijn sociale en stoere karakter trok mij ontzettend aan. Tijdens een mini-target training – om te kijken hoe (snel) hij leert – overtuigde hij mij helemaal. Hij was enthousiast, had snel door dat de target iets opleverde en bleef ook relaxt.

De eerste weken met Dex en Daan waren interessant. Daantje trok flink de aandacht. En Dex kon erg fel op Daan reageren zodra ik in de buurt kwam. Ik wilde al mijn tijd verdelen tussen Dex en Daan, en voelde me schuldig als één paard meer aandacht had gehad dan het andere.

Verschillende manieren van trainen

Het wende om twee paarden te begroeten op stal. En toen kwamen de volgende uitdagingen:

  • Welk paard pak je als allebei de paarden graag meewillen?
  • hoe switch je zo snel tussen verschillende technieken bij totaal verschillende karakters? 

Het trainen met twee paarden heeft me als trainer vooral nieuwe inzichten gegeven in het leren omgaan met verschillende karakters. Dex heeft een rustige trainer nodig, waarbij ik vaak hele subtiele bewegingen maak en rustig praat. De focus ligt op ontspanning en rust. Dex houdt van herhalen.

Daantje is het tegenovergestelde. Daantje wil spelen, samen rennen, harde kriebels en energie. Hij verveelt zich bij herhalingen, leert dingen heel anders aan en heeft een korte concentratiespan. In die verschillen zit de uitdaging!

Uitdagingen als trainer

Het mogen trainen met twee totaal verschillende paarden op een dagelijkse basis heeft mij ontzettend uitgedaagd als trainer. Wat voor Daantje perfect werkt, kan voor Dex tegenovergesteld werken. En visa versa.

Daarnaast maakt het mij ook bewust van welke gedragingen ik ze onbewust aan leer. Wanneer je één paard onbewust ongewenste gedragen aanleert, kan dit toeval zijn. Wanneer allebei je paarden opeens ‘vergeten’ stil te staan, is de kans groot dat je dit onbewust erin traint! Mijn ‘trainingsfouten’ zijn zo wel heel duidelijk. Soms vervelend, maar vooral handig voor mijn eigen bewust zijn.

Het allerbelangrijkste is vooral de rust die het brengt. Gaat het een dagje niet met Dex? Dan ga ik lekker iets met Daantje doen. Heeft Daantje geen zin? Dan pak ik Dex. De verwachtingen v/d trainingen zijn zo afgenomen, dat ik met veel meer rust kan trainen. Vooral tussen mij en Dex heeft dat een heel positief effect gehad!

Double trouble: trainen met twee paarden

Omdat Dex en Daantje het steeds beter met elkaar kunnen vinden, is het ook leuk om beide paarden tegelijk te trainen. Ik doe het niet te vaak, want ik kom echt een paar ogen en handen te kort. Maar het is zo interessant om te zien hoe ver ze in hun training staan. En zeg nou zelf, je kan toch niet anders dan stralen wanneer ze allebei zo klaar staan voor hun training?

En daarnaast zijn Dex en Daan ondertussen ook gek op elkaar. Daantje zoekt vaak steun bij Dex, ze staan vaak samen te grazen en ik zie ze ook vaak samen liggen. Heerlijk om ze allebei zo’n stabiel vriendje te geven, die niet weggaat of verhuist!

Kortom, ik ben ontzettend dankbaar voor mijn twee mannen. Hoe ze van elkaar genieten en hoe ze mij uitdagen.

Liefs,

Alles over deze blog:

Inhoudsopgave

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Net binnen & uitgepakt:

Blogs

Alles over clickertraining, de leertheorie en de emoties van je paard!

Agenda

In deze agenda vindt je alle +R evenementen in Nederland en België

Webshop

De place-to-be voor alle clicker producten. Nu online!

Community

Lezen en zien hoe andere mensen hun paarden trainen? Kijk rond in de +R community!

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Nu in de webshop: