Zoek

Wat is targettraining?

Header Blog: Wat is targettraining? Draver Dex loopt achter de targetstick aan in de bak

Inhoudsopgave

In tegenstelling tot alle andere methodes (zoals o.a. natural horsemanship, klassieke dressuur of ‘gewoon’ rijden) werk je met positieve bekrachtiging zonder het toevoegen van druk. Kortom: geen zweepje om je paard voorwaarts te houden, niet trekken aan het halstertouw of je paard trainen met hulpteugels.

BLOG: Wat is positieve bekrachtiging?

Wanneer je gewend bent om je paard vooruit te krijgen met beenhulpen of een longeerzweep, is het best even omdenken wanneer je overstapt naar positieve bekrachtiging. Want hoe krijg je je paard nu voor- of achteruit?

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkWat is targettraining?

Targettraining is een methode die veel wordt gebruikt door clicker trainers. Het is een manier om je paard in beweging te krijgen, zonder dat je daarbij druk nodig hebt. Het motiveert een paard naar een object en/of locatie toe.

Targettraining: Je dier een object en/of locatie laten aanraken voor een beloning.

Het object/locatie kan alles zijn: je hand, een pionnetje, een targetstick of zelfs een mat. Het gaat erom dat je je paard leert het object aan te raken. Hiermee kan je ervoor zorgen dat je paard in beweging komt.

Je leert je paard een target aanraken met zijn lichaam. Dit kan zijn neus zijn, zijn heup, zijn schouder of zelfs zijn hoef. Wanneer je targettraining wilt gebruiken om je paard voorwaarts te laten gaan, dan is het handig een neustarget te vragen. Wil je bijvoorbeeld leren dat hij opzij gaat? Dan kan je je paard aanleren dat hij zijn heupen of schouders naar een object (of je hand) toebrengt.

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkTargettraining in de praktijk:

Via de targetstick (ik gebruik een bamboe stokje met daaraan een stressballetje, zie foto) breng ik Dex in beweging. Hij heeft geleerd het balletje aan te raken en zodra ik de targetstick beweeg, loopt hij erachter aan.

Op de foto’s hierboven gebruik ik het om Dex voorwaarts te laten bewegen (in stap en draf). Maar je kan het ook gebruiken om ze te leren netjes naast te lopen op een positieve manier. Zo kan je je paard rustig uitleggen dat hij naast je moet lopen (ipv je meetrekken), door de targetstick in de juiste positie te houden en dit te belonen.

Met Daan maak ik ook enthousiast gebruik van targettraining. Door middel van pionnen leren we hem de basis van het lange lijnen:

Targettraining kan heel breed worden ingezet; om beweging te creëren, je paard te leren stilstaan of zelfs beentjes te geven. Maar je kan er ook rijtechnische dingen mee trainen. zo ben ik met Dex bezig met een heup- en schoudertarget (= hij raakt met z’n heup/schouder op stemcue mijn hand aan) om hem te leren wijken.

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkInteressant leesvoer:

Geïnspireerd door dit artikel? Deel het vooral met je paardenvrienden en stalgenoten!

Liefs,

Alles over deze blog:

Inhoudsopgave

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Net binnen & uitgepakt:

Blogs

Alles over clickertraining, de leertheorie en de emoties van je paard!

Agenda

In deze agenda vindt je alle +R evenementen in Nederland en België

Webshop

De place-to-be voor alle clicker producten. Nu online!

Community

Lezen en zien hoe andere mensen hun paarden trainen? Kijk rond in de +R community!

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Nu in de webshop: