Header blog Positief Paard gaat live, clickertraining, positieve bekrachtiging, trainingen, kennis, tips & tricks, voerbeloning, paard
Dex & Daan

We gaan live!

Een paar weken geleden begon het thuiswerken, er kwamen strengere coronamaatregelen en mijn sociale leven viel stil. En toen borrelde het idee van een eigen blog weer op. Ik praat graag over hoe ik mijn paarden Dex en Daan train, hoe we met z’n 3’en puzzelen, een communicatie opzetten en proberen elkaar te begrijpen.

Mijn vriend was enthousiast. Een vriendin gaf aan dat ik het gewoon moest doen. Maar ‘gewoon doen’, voelde toch wel erg spannend. Tot ik tegen deze blog van schrijfvis aan liep: Het imposter-syndroom. Dat was de trap onder mijn kont die ik nodig had. Ik zette Positief Paard op, begon met schrijven en maakte een logo. Ik gaf mezelf een maand probeertijd, om te zien hoe het schrijven me zou bevallen. Nu zijn we 6 blogs verder!

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkWat is Positief Paard?

Voor de paardenwereld train ik mijn paarden op een afwijkende manier. We rijden geen dressuur- of springwedstrijden. Ik heb zelfs al maanden niet op een paardenrug gezeten. Mijn zadelkast bevat geen zweepjes, ‘carrot-sticks’ of sporen. Er staan wél een grote ton vol met hooibrokjes, een targetstick en een clicker.

De naam Positief Paard staat voor het trainen van je paard met positieve bekrachtiging. Dat is een manier van trainen waarbij je ‘goed’ gedrag beloont. Deze beloning kan een voerbeloning (wortels, hooibrokjes, gras) zijn. Sommige paarden vinden kriebels ook heel fijn. Het belangrijkste hierbij is dat je paard er zelf BLIJ van wordt. Wij kunnen niet voor het paard beslissen wat een goede beloning is.

Om specifiek gedrag te kunnen markeren (en daarvoor te kunnen belonen), gebruik ik een clicker. Blog: Wat is clickertraining.

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkWaar ga ik over schrijven?

Dex en Daantje
Dé allerleukste categorie op Positief Paard: Dex en Daan. Vol met updates, trainingen en avonturen samen met mijn Draver Dex en Welsh Daantje.

Trainingen
Deze categorie is gevuld met blogs waarmee je direct clickertraining in de praktijk kan brengen. Zoals oefeningen die je samen met je paard kunt uitvoeren, beeldmateriaal en trainingsplannen.

Kennis
Deze categorie staat bomvol met informatieve blogs over o.a. clickertraining, positieve bekrachtiging en emoties. De blogs zijn allemaal makkelijk te herkennen aan de titel: Wat is…

Tips & Tricks > komt nog!
Hoe maak je een targetstick? Welke boeken zijn interessant om te lezen? Welk beloningstasje is nu écht handig? In deze categorie vind je aanraders voor alles wat met clickertraining en positieve bekrachtiging te maken heeft.

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkBen ik een expert?

Nee! Ik ben niet afgestudeerd als diergedragswetenschapper of werkzaam als professioneel dierentrainer. Maar ik heb wel héél veel gelezen over positieve bekrachtiging, clickertraining, stresssignalen etc. Ik train nu 1.5 jaar op deze manier met Dex. Je kunt me ervaringsdeskundige noemen. Ik heb mogen ervaren wat voor effect het heeft op Dex, hoe gedrag trainen opeens heel makkelijk en overzichtelijk wordt en hoe je omgaat met emoties tijdens een training.

Blog: Onze weg naar clickertraining

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkWaarom?

In paardenland zijn er héél veel meningen over hoe je je paard moet houden, wat de beste manier van trainen is en wat een paard nodig heeft. Met deze blog hoop ik iedereen die met paarden traint uit te dagen om meer te leren over hoe paarden leren, hoe je stresssignalen kunt herkennen (en stress kunt voorkomen) en hoe je een ethische training op zet.

Maar vooral, voel je niet aangevallen als jij anders traint. Veranderingen gaan stapje voor stapje. En je bewust worden van nieuwe mogelijkheden is al fantastisch!

Liefs,

Ps. help jij mij als beginnend blogger door deze blog met jouw paardenvrienden te delen?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *