Zoek

Een veulen laten opgroeien in een paddock paradise?

Blog: veulen laten opgroeien in een paddock paradise? In deze blog alles over een veulen op een paddock paradise: van het samenvoegen v/d kudde tot omgaan met obstakels en sociaal contact!

Inhoudsopgave

Het voelt voor mij heel logisch om mijn veulen Oliver op te laten groeien op onze Paddock Paradise. Maar toch krijg ik regelmatig vragen over hoe we de kudde hebben samengevoegd, hoe hij omgaat met obstakels (zoals boomstammen) en of hij wel z’n rust krijgt. Dus zie hier, de avonturen van Ollie!

De eerste weken

Oliver is geboren naast de kudde. Dat was best even spannend omdat zijn kuddegenoten druk reageerde op zijn geboorte. Floortje vond dat lastig en begon rondjes om haar pasgeboren veulen te rennen. We hebben daarom besloten ze even apart te houden. 

We hebben Oliver en Floortje 1.5 week apart van de kudde gehouden. Dit was vooral omdat Floortje echt nog niet klaar was voor sociaal contact met andere paarden. Zodra kuddegenoten Cas of Yara maar naar Oliver keken, werd Floor nerveus. Ze duwde zichzelf tussen het veulen, deelde boze blikken uit en duwde Ollie direct naar binnen. Kortom, het bracht Floor heel veel rust om even samen met hem te staan

De kudde samenvoegen met een veulen

Na die 1.5 week hebben we Floor en Ollie eerst apart samen met Cas of Yara gezet. Dat was voor mij het spannendste moment. Merrie Yara reageerde heel rustig, maar ruin Cas kon zijn enthousiasme niet inhouden. Hij rende in volle galop op het veulen af waardoor Floor even van slag was. Gelukkig herpakte hij zich snel en zocht rustiger contact.

Toen dat goed ging hebben we ze een paar uur samen gezet. Het leek toen alsof ze nooit anders hadden gestaan. Cas en Yara kwamen even kijken bij Oliver en Floor, maar al snel ging iedereen door tot de orde van dag. Lekker snuffelen, hooiplekken opzoeken en slapen. 

Vanaf dat moment hebben we Floor, het veulen en de kudde samen laten staan. De eerste periode was er nog niet zoveel contact tussen de kudde en het veulen. Floor bleef zichzelf er wat tussen zetten, al werd het wat minder angstvallig. Omdat onze schuilstal nog in aanbouw is gaan Oliver en Floortje ’s nachts – nog steeds – apart zodat ze samen binnen hun rust kunnen vinden (met uitloop).

De autobanden & boomstammen

Het is heel leuk om naar Oliver te kijken. Hij is ontzettend nieuwsgierig en ontdekt de hele track stukje voor stukje. Hij vond de eerste dagen de autobanden heel erg interessant. Hij bleef er maar aan ruiken, likken en er met zijn benen tegenaan tikkel. Ik was wat bang dat hij zou vallen en/of struikelen, maar dat was totaal niet het geval. Hij springt juist mega graag over de autobanden of boomstammetjes heen!

Oliver zijn favoriete plekjes

Oliver heeft duidelijk twee favoriete plekken op onze track.

  1. De heuvel: Ik zie hem heel vaak op de heuvel rennen of vanaf de heuvel met Cas spelen. Zo is hij toch wat groter dan Cas en dat voordeel gebruikt hij graag. 
  2. Het kleine hooi-plekje: middenin de track hebben we een kleine hooipaal met klein hooinet. Op de een of andere manier vind Oliver dit mega interessant en we zien hem hier regelmatig. 
Blog: veulen laten opgroeien in een paddock paradise? In deze blog alles over een veulen op een paddock paradise: van het samenvoegen v/d kudde tot omgaan met obstakels en sociaal contact!

Een veulen en sociaal contact met de kudde

Het is heel erg interessant om de kudde om te zien gaan met veulen oliver. Hij speelt vooral veel met ruin Cas, terwijl hij dat minder doet met merrie Yara. Waar Cas hem soms (zachtjes) terug bijt, laten de merries alles toe wat Oliver doet. Of hij nu over de merries heen hangt of ze in hun knieën bijt, ze lijken eindeloos geduld te hebben. 

Rust voor Floortje

Voor de rest is het prachtig om te zien hoe onze kleine kudde op Oliver reageert. Hij hangt steeds minder aan Floor en speelt veel met Cas of loopt regelmatig een rondje met Yara. Floortje heeft er nu ook heel veel rust in en soms zie je ze echt helemaal aan de andere kant van de paddock paradise staan. Heerlijk toch? Ik zou het niet anders willen! 

Hoe laat jij je veulen opgroeien?

Liefs,

Sammy

Alles over deze blog:

Inhoudsopgave

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Net binnen & uitgepakt:

Blogs

Alles over clickertraining, de leertheorie en de emoties van je paard!

Agenda

In deze agenda vindt je alle +R evenementen in Nederland en België

Webshop

De place-to-be voor alle clicker producten. Nu online!

Community

Lezen en zien hoe andere mensen hun paarden trainen? Kijk rond in de +R community!

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Nu in de webshop: