Zoek

Targettraining: voorkom een jagend paard

Artikel: Gele, uitschuifbare, lichtgewicht targetstick tot 1,2m. Clickertraining, +R training, targettraining met paard

Inhoudsopgave

Ik gebruik de targetstick regelmatig om het paard uit te leggen om mij heen te cirkelen. Zo geef je het paard met positieve bekrachtiging toch wat beweging, je kan de juiste lichaamspositie uitleggen en afstand opbouwen. En terwijl ik met al die onderdelen in mijn hoofd bezig ben, zie ik Floor opeens achter de targetstick jagen. Haar oren naar achter, een gefocuste (misschien zelfs gefrustreerde blik) en een gehaaste beweging. Oeps!

Wanneer je begint met targettraining is het logisch dat je je paard aanleert om naar de target toe te gaan en deze aan te raken. Dit is natuurlijk het begin van de oefening en de meeste mensen beginnen met een neus-target. Maar hoe bouw je zoiets uit naar een ontspannen omgang met de targetstick?

Wat is targettraining?

Goed, laten we bij het begin beginnen. Targettraining is een methode die veel wordt gebruikt met clickertraining. Het is een manier om je paard in beweging te krijgen zonder het gebruik van druk. Het motiveert je paard naar een object en/of locatie toe.

Targettraining: Je dier een object en/of locatie een locatie aan laten raken voor een beloning

Het object of de locatie kan vanalles zijn: je hand, een pionnetje, een targetstick of zelfs een mat. Het gaat erom dat je je paard leert naar het object toe te gaan en/of aan te raken. En dat niet alleen, je kan je paard het object leren aanraken met verschillende lichaamsdelen: zijn neus, hoeven, schouder en zelfs zijn heup!

Targettraining inspiratie

Wanneer targettraining een nieuwe tool in je clickertraining is, is het best lastig om te bedenken hoe breed je het kan inzetten. Voordat ik verder ga, hierbij alvast wat vormen van targettraining:

  • Voorwaartse beweging waarbij het paard de target volgt.
  • Inparkeren naast het opstapblok door een heup- en schoudertarget.
  • wijken door een heup- en schoudertarget.
  • Naar een locatie toelopen (om daar een target aan te raken). 
  • Parkeren door een target aan te blijven raken.
  • Achteruitlopen door bijvoorbeeld een konttarget te vragen.
     

Voorkom targettraining frustratie

Goed, je paard kan dus targetten. Hij duwt enthousiast zijn neus tegen je target aan en staat trots op de beloning te wachten. Super, want zo begin je. Alleen nu komt het moeilijkste deel van targettraining: het voorkomen van frustratie. 

Het lijkt een logische stap om je paard in beweging te zetten door weg te lopen met de targetstick. En er zullen best wat paarden zijn die daar helemaal oké mee zijn. Maar de kans is groot dat je je paard daarmee leert ‘jagen’ op de stick, inclusief frustratie. Best logisch, want het aanraken van die targetstick levert namelijk iets lekkers op. Dus hij wil zo snel mogelijk dat balletje aanraken! 

Zo leer je je paard de targetstick volgen

Een jagend paard staat niet hoog op mijn wensenlijstje, en waarschijnlijk ook niet op die van jou. En daarom deel ik graag mijn stappenplan voor targettraining en beweging.

Zo is er niks te jagen

Wanneer je je paard leert de target te volgen in plaats van enkel te volgen, is de kans klein dat hij nog gefrustreerd achter de stick aan blijft gaan. Er is nu namelijk niks dat hij te pakken moet krijgen om een beloning te ontvangen. En zo voorkom je targettraining frustratie.

Op deze manier kan je het gebruik van de targetstick ook inzetten om de basis van het cirkelen te gebruiken of je paard uit te leggen wat de gewenste wandelpositie is. Doordat hij de stick volgt, kan je de positie gemakkelijk uitleggen zonder dat hij je voorbij wandelt. 

Heeft deze blog je handige handsvaten gegeven? Dan zou ik het super tof vinden als je hem wilt delen met vrienden!

Interessant leesvoer:

Ps, wist je dat wij ook een targetstick voor paarden verkopen? *klik hier* 

Alles over deze blog:

Inhoudsopgave

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Net binnen & uitgepakt:

Blogs

Alles over clickertraining, de leertheorie en de emoties van je paard!

Agenda

In deze agenda vindt je alle +R evenementen in Nederland en België

Webshop

De place-to-be voor alle clicker producten. Nu online!

Community

Lezen en zien hoe andere mensen hun paarden trainen? Kijk rond in de +R community!

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Nu in de webshop: