Zoek

Clickertraining Startersguide: zo begin je

Header Blog: Clickertraining startersguide.

Inhoudsopgave

Deze korte clickertraining startersguide loost je de eerste clickersessies door. Hoe voorkom je dat de cliches waarheid worden? Dat je paard straks als een verwend ‘monster’ constant iedereens zakken probeert leeg te trekken en non-stop voetjes aan het geven is?

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkCreëer geen cookie-monster

Wanneer je traint met een voerbeloning, train je met een hele sterke primaire bekrachtiger. Paarden doen heel veel voor eten. Ze ontsnappen op miraculeuze manieren naar de wei, trekken eigenaren het gras in en blijven eindeloos trucjes doen voor een stukje wortel. Het trainen met voerbeloningen werkt, je paard wordt erg enthousiast van. Alleen nu is het aan ons om het zo in te zetten, dat je paard weet waarmee hij die beloning kan verdienen. Einde cookie-monster, begin van een goed getraind paard!

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerk1. Kies de juiste beloning

Ga je trainen met stukjes wortel, hooibrokken of gewoon hooi? Het kan allemaal. Welke beloning je gebruikt is van grote invloed op het enthousiasme van je paard.

Afbeelding blog: 3 clickertools waar ik niet zonder kan, voerbeloningen, clickertraining, hooibrokken, grasbrokken, wiesencobs, trainingsbrokken, beloning, positieve bekrachtiging, clickertraining

De beloningswaarde heeft te maken met hoe leuk/lekker/fijn je paard de beloning vindt. Zo is een beloning met een lage beloningswaarde minder motiverend (en boeiend/speciaal/lekker) dan een beloning met een hoge(re) beloningswaarde.

Meer over hoe je de beloningswaarde inzet en beloningen uitkiest in onderstaande blog:
Blog: Zo kies je de juiste voerbeloning

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerk2. Click = beloning

Wanneer je traint met voer, is het aan te raden om te werken met een ‘overbruggingssignaal‘. Dit kan het geluid van een clicker zijn (of een tongklik), knippen in je vingers of bijvoorbeeld het woord ‘X’.

Dit overbruggingssignaal markeert het moment dat je paard iets goeds doet. Wanneer je je paard leert stilstaan, click je voor die ene seconde dat hij stil staat. Dan weet je paard precies welk gedrag wordt beloond, zodat hij dit kan herhalen.

En dat is een goed begin voor jou en je paard. Voor je paard is het geluid dat je uitkiest nog neutraal. Hij heeft geen idee dat het iets markeert of iets oplevert. Dus start met click & treat’en, oftewel, click en voeren. Zodat je paard het geluid gaat koppelen aan een beloning.

Blog: Wat is clickertraining?

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerk3. Stilstaan als basisoefening

Zo, tijd voor het volgende onderdeel in deze clickertraining startersguide. Je paard weet nu dat de clicker iets oplevert. En hij zal dat geluid gaan opzoeken. Misschien werkt het wel om voetje te geven. Of tegen je aan te duwen. Kortom, hij heeft nog niet geleerd wat WEL en wat GEEN beloning oplevert. 

We gaan je paard uitleggen waarmee hij wel een beloning kan verdienen. De ideale oefening hiervoor is Standing Still Face Forward (SSFF). Deze oefening houdt in dat je je paard met 4 benen op de grond en zijn hoofd (ontspannen) vooruit staat. Door het ongewenste bedelgedrag te vervangen door gewenst gedrag, geef je je paard duidelijkheid.

Lees meer over SSFF stap voor stap aanleren en inzetten in de onderstaande blog:
Blog: bedelgedrag; zo los je het op!

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerk4. Targettraining

Het type beloning, de clicker en stilstaan zijn hele belangrijke eerste stappen wanneer je traint met positieve bekrachtiging. Maar wanneer je bent gewend om te werken met druk, is het best even omdenken hoe je je paard nu in beweging brengt. Je kan er immers niet met de zweep achteraan.

Een targetstick is een stok met daaraan een balletje. De werking is tegenovergesteld aan een zweep. In plaats van dat je een paard weg ‘jaagt’ van de zweep, vraag je een paard naar de targetstick toe.

Het doel is dat je paard het balletje (op de stok) aanraakt met een lichaamsdeel. Dit kan zijn neus zijn, zijn heup, zijn schouder of zelfs zijn hoef. Wanneer je targettraining wilt gebruiken om je paard voorwaarts te laten gaan, dan is het handig een neustarget te vragen. Wil je bijvoorbeeld leren dat hij opzij gaat? Dan kan je je paard aanleren dat hij zijn heupen of schouders naar een object (of je hand) toebrengt.

Lees meer over targettraining en hoe je het in kan zetten in de blog hieronder:
Blog: Wat is targettraining?

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkInteressant leesvoer:

Liefs,

Vond je deze clickertraining startersguide interessant? Deel het met je vrienden en stalgenoten!

Alles over deze blog:

Inhoudsopgave

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Net binnen & uitgepakt:

Blogs

Alles over clickertraining, de leertheorie en de emoties van je paard!

Agenda

In deze agenda vindt je alle +R evenementen in Nederland en België

Webshop

De place-to-be voor alle clicker producten. Nu online!

Community

Lezen en zien hoe andere mensen hun paarden trainen? Kijk rond in de +R community!

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Nu in de webshop: