Header blog: oefening van de maand ontspanningsoefening, overarrousel, voerbeloningen, clickertraining, positieve bekrachtiging, trainingsplan
Dex & Daan Training

Oefening van de maand: ontspannen

78% van mijn Instagram volgers gaf aan dat ze vooral hun gevoel volgen tijdens een clickersessie. Slechts 22% bedacht van te voren een plan. En ik moet eerlijk zeggen, ik kan zelf tijdens een training ook flink rondfladderen. Ik werk met wat de paarden aangeven, wat ze aanbieden en waar ik op dat moment inspiratie voor heb. Maar mijn beste trainingen zijn toch wat meer doordacht.

Hiervoor bedacht ik om mezelf per maand een soort van focus-oefening te geven. Een oefening die ik die maand vooral zal oefenen. Het is een oefening die van te voren beter doordacht is, die onderdeel kan zijn van andere trainingen en waarmee ik de effectiviteit van mijn trainingen kan analyseren. Zodra je een oefening efficiënt traint, zal de oefening verbeteren. Dit gebeurd minder wanneer de training niet goed is opgebouwd, verward, te moeilijk is of niet motiveert. Maar ik ben vooral benieuwd of het mij die extra focus geeft.

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkOntspanningsoefeningen

Voor deze maand ligt de oefening voor de hand; Daantje raakt hyper (een vorm van overarrousal) tijdens clickertraining en Dex bouwt spanning op bij beweging. Beiden hebben profijt bij meer ontspanning. Tijd voor ontspanningsoefeningen.

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerk3 x ontspanningsoefening

Allereerst; alles is breed inzetbaar. Bijvoorbeeld bij het poetsen, de panther walk, cirkelen, body-proprioception, tijdens het wandelen, het opzadelen, rijden etc. Zo is er altijd voldoende afwisseling en sta je niet een maand tegen heug en meug oefeningen te herhalen.

1. Samenzijn zonder het SEEKING-systeem
Voor, tijdens of na een training, momenten inbouwen waarbij beloning even geen rol speelt. Even uit het SEEKING-systeem (het systeem waarbij paarden zoeken naar een oplossing) en genieten van tijd met elkaar, het zonnetje, wat kriebels.

Bijvoorbeeld: Daantje staat de laatste tijd bij het hek te drammen. Het is leuk om hem enthousiast te zien, maar het slaat nu om in frustratie en soms zelfs wat boosheid. Hij wil ZO graag mee dat alle andere paarden maar moeten wijken.

Voor Daan lijkt me deze oefening nu ideaal: wanneer ik kom, neem ik wat meer rust. Even kriebelen, samen een rondje lopen in de paddock/wei, en lekker in het zonnetje zitten. Energie naar beneden en niet altijd die hoge verwachtingen. En als hij dan weer rustig is, dan gaan we weer verder (of gewoon eens niet).

2. Rust tijdens de oefeningen
Even diep ademen, geeuwen en rustig ademen tijdens de training. De spanning even laten zakken, wat kriebeltjes tussendoor en wachten op een zacht moment voordat de training zich voortzet. Een échte ontspanningsoefening.

Bijvoorbeeld: zodra ik met Dex werk aan body-proprioceptie, raakt hij wat gespannen. Hij is zo druk bezig met het zoeken naar de oplossing en waar hij z’n voeten plaatst, dat hij daarin wel eens doorschiet. Dus dan kunnen we per stapje even ontspannen, en als dat beter gaat per 2 stapjes etc.

3. Kauwen brengt ontspanning
Volgens het boek van Connection Training registreert een paardenbrein het voer pas écht, wanneer een paard uitgebreid kan kauwen. Dan stopt het SEEKING-systeem eventjes. Daarmee is er plaats is voor meer ontspanning. Wel zo handig tijdens de ontspanningsoefening!

Bijvoorbeeld: Tijdens training experimenteren met het gebruik van (geknipt) hooi, lang gras of luzerne als beloning. En daarnaast wat grotere/meer beloningen durven te geven om ze inderdaad die ‘kauw-beleving’ te bieden.

Eenhandig hulpmiddel hierbij is de snuffelmat. Hiermee kunnen ze rustig snuffelen naar beloningen. Hiermee verdwijnt de (over) focus naar de volgende cue iets op de achtergrond.

Zo, dat zijn dan mijn plannen voor de komende maand. Heb jij ook een bepaald focuspunt of doel? Deel dan jouw oefeningen om elkaar te inspireren

Liefs,

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *