Search

Is het trainen of lokken?

Header Blog: Is het lokken of trainen? Welsh, targetstick, paard, zwemmen, clickertraining, positieve bekrahtiging

Inhoudsopgave

Laatst zag ik een foto van Daantje en mij. Ik had voor Dex een mini-zwembad gemaakt om zijn hoef in te kunnen weken, vanwege een hoefzweer. Het zwembad was natuurlijk ook leuk om met Daan mee te oefenen. Daan twijfelde om het water in te stappen. Met de targetstick probeerde ik hem te leiden. Of was het toch meer lokken?

Voor mij zit er een groot verschil tussen een dier daadwerkelijk lokken met voer of trainen met voer. Ik heb de voorkeur voor een bewuste training. Voor mij voelt lokken toch altijd meer als een soort van smeken; ‘aaaaah toe…kom nou!’.

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkLokken

Wanneer je een wortel voor je paard houdt – waar hij net niet bij kan – om de trailer in te lopen, is dat een vorm van lokken. Het levert namelijk geen blijvende verandering in gedrag op. Hij zal de trailer misschien wel oplopen, maar leert daarbij niks. Je paard heeft enkel het worteltje gevolgd.

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkTrainen

Het belangrijkste verschil tussen lokken en trainen is dat trainen gedrag (kan) veranderen. Eigenlijk leg je door middel van training je paard uit wat je wilt, zodat hij dit gedrag later kan herhalen.

In hetzelfde voorbeeld kan je je paard uitleggen dat de trailer helemaal niet zo spannend is en zelfs op cue laten trailer laden. Hij krijgt tijdens de (clicker)training misschien wel een voerbeloning, maar moet zelf nadenken. En de voerbeloning gaat niet van het paard weg.

Zo kan je een paard met targettraining leren de trailer in te lopen. Door je paard te leren de targetstick aan te raken, kan hem stapje voor stapje de trailer op laden. Tijdens het proces beloon je zijn pogingen, zodat hij leert om stapje voor stapje op cue de trailer in te lopen.

Daarnaast kan je met training ook de duratie heel makkelijk en rustig opbouwen. Zo kan je je paard vragen om even in de trailer te wachten en pas clicken na een paar seconden of minuten. Anders dan wanneer je lokt, want je paard zal na het opeten v/d wortel weer de trailer uit willen.

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkHet mini zwembad

Toen Daan niet direct het zwembad in durfde, pakte ik de target stick erbij. Terwijl hij aan het zwembad rook en telkens een stapje dichterbij kwam, beloonde ik elk onderdeel. Uiteindelijk liep hij zelfverzekerd door het water achter de targetstick aan, en nogmaals, en nog een keer. Ook konden we kort werken aan duratie, waarbij hij steeds iets langer in het zwembad bleef staan.

Oftewel, het gedrag van Daan was veranderd. Hij was niet langer bang voor het zwembad. Hij had nu geleerd dat het zwembad een leuke plek was waar we samen kunnen trainen. En stilstaan in dat ‘enge’ water? Geen probleem!

Het trainen met voerbeloningen is niet per direct lokken. Het is een van de methodes om dieren nieuw gedrag aan te leren door middel van beloningen (ook wel positieve bekrachtiging genoemd). Het wordt ook regelmatig gebruikt bij honden, dieren in een dierentuin of bijvoorbeeld dolfijnen.

Liefs,

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkInteressant leesvoer:

Alles over deze blog:

Inhoudsopgave

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Net binnen & uitgepakt:

Blogs

Alles over clickertraining, de leertheorie en de emoties van je paard!

Agenda

In deze agenda vindt je alle +R evenementen in Nederland en België

Webshop

De place-to-be voor alle clicker producten. Nu online!

Community

Lezen en zien hoe andere mensen hun paarden trainen? Kijk rond in de +R community!

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Nu in de webshop: