Search

Consequent trainen: is het mogelijk?

Header blog: Consequent training: is het mogelijk? Een speciale gastblog met handsvaten voor het omgaan met frustratie & we duiken diepe over consequent trainen. Is dat eigenlijk wel mogelijk?

Inhoudsopgave

In Positief Paard Community staan blogs van mensen die actief bezig zijn met paardenwelzijn! De blogs gaan over o.a. het trainen met positieve bekrachtiging, natuurlijke huisvesting, enrichment en het voerbeleid van je paard. In deze blog bespreek ik samen met Fleur Hoorweg het onderwerp: consequent trainen.

Een paar weken geleden postte ik over het belang van consequent trainen. Door consequent (en geduldig) met je paard te trainen bouw je een vertrouwensband op. Zo weet je paard wat hij van je kan verwachten, zoals dat je niet van ongeduld de zweep erbij pakt of hem hardhandig wegduwt wanneer je die kusjes opeens niet meer zo leuk vindt.. 

En hoewel een gevoel van veiligheid voor veel mensen vanzelfsprekend is, is dat voor veel paarden niet het geval. We kennen denk ik allemaal wel paarden die alert of nerveus zijn en constant alles in de gaten houden.  

Afbeelding blog: Consequent training: is het mogelijk? Een speciale gastblog met handsvaten voor het omgaan met frustratie & we duiken diepe over consequent trainen. Is dat eigenlijk wel mogelijk?
* Klik op de afbeelding om de instagrampost te lezen*

Goed, consequentie kan je paard een vorm van veiligheid en vertrouwen brengen. En dus reageerde meer dan 80% van de mensen op mijn story dat ze consequent met hun paarden trainde. Logisch, want we gunnen ons paard allemaal een veilige en vertrouwde omgang met mensen. Maar Fleur Hoorweg gaf heel eerlijk toe dat zij niet zo consequent is:  

Fleur
Fleur@fleurhoorweg
Lees verder
Je kan nooit helemaal consistent en consequent zijn! Ik denk dat ik een heel eind kom, maar soms betrap ik mezelf erop van niet. Als je dan heel eerlijk bent dan is het geen wonder dat je paard je even niet begrijpt 🤷

Consequent trainen, hoe doe je dat?

En natuurlijk is het niet leuk om te beseffen dat je niet altijd even consequent bent. Maar wees gerust, het is onmogelijk voor een mens om 100% consequent te zijn in je training. Emoties, tijdsdruk of zelfs groepsdruk komen er gemakkelijk tussendoor. En maakt je dat een slechte eigenaar? Zeker niet! 

Zolang je je als mens kan realiseren dat je niet altijd altijd consequent kan zijn, ben je al 100 stappen verder. Iets wat Fleur ook aanvulde tijdens het gesprek: 

Fleur
Fleur@fleurhoorweg
Lees verder
Helaas gebeurt het nog wel eens dat een paard "de schuld" krijgt als dingen niet goed gaan. Toch is dit jammer, want het is juist zo leuk als je naar jezelf kunt kijken en daardoor kunt blijven leren om beter met je paard om te gaan! Wees eerlijk naar je paard als die je niet begrijpt en probeer er achter te komen waarom je paard reageert zoals hij/zij doet. Vaak kom je er achter dat je zelf misschien verwarrende commando's gebruikt of iets van je paard vraagt wat je eigenlijk nog niet had uitgelegd. Vervolgens kun je het natuurlijk gewoon nog een keer proberen!

En ik denk dat Fleur daar iets heel moois zegt. In plaats van de perfecte eigenaar proberen te zijn, is het veel beter om naar jezelf te (leren) kijken en te groeien. Want is dat niet waarom we allemaal ooit zijn begonnen met paardrijden? Omdat je als ruiter nooit bent uitgeleerd en altijd van je paard kan blijven leren?

Kijk eens naar jezelf & je paard

Maar goed, daar sta je dan met je paard. Je hebt een drukke werkweek gehad, je vraagt een eenvoudige cue en hij reageert niet zoals je had verwacht. Je voelt de irritatie wat opkomen en voor je het weet reageer je anders dan verwacht. En nu?

Je bent iets aan het aanleren:

Je bent nieuw gedrag aan het aanleren en je paard reageert niet zoals gehoopt. Je paard geeft door zijn gedrag zijn emoties weer, en die informatie kun je goed inzetten voor je training. Probeer voor jezelf het volgende overzichtelijk te krijgen: 

  • Wat is je trainingsplan? Hoe wil je je paard het nieuwe gedrag laten leren?
  • Zijn je stappen klein genoeg? Grote kans dat je in deze nieuwe training door enthousiasme iets te snel gaat en je paard even wat verward is. Dit is makkelijk op te lossen door wat kleinere stappen te nemen
  • Is je timing correct? Beloon je op het juiste moment? Of was je toevallig even afgeleid en heb je wat goede momenten gemist of juist op verkeerde momenten beloond? 

Je paard vertoond ongewenst gedrag:

Je paard weet heel goed hoe hij moet stilstaan, maar vandaag lijkt dat knopje niet meer aanwezig. Let eens op de volgende signalen:

  • Wat doet je paard? Welk gedrag vertoond je paard? En vooral waarom? Is hij nerveus? Is het druk? Je paard gedraagt zich niet op een bepaalde manier om je te pesten. 
  • Wat verwacht je? Wat verwacht je op dit moment van je paard? Kent hij al wat je van hem verwacht? Is de duratie al lang genoeg opgebouwd? Kortom, is je verwachting wel realistisch? 
  • Wat doe je zelf? Ben je vandaag wat afgeleid? Heb je voor jezelf duidelijk welke cue’s je gebruikt voor het type gedrag? Of is het misschien allemaal wat verwarrend? Heb je misschien toeschouwers aan wie je graag even snel wilt laten zien wat jullie kunnen?
  • De omgeving: Je paard is een kuddedier en zijn belangrijkste prioriteit is overleven. Is de omgeving druk? Voelt hij zich onveilig? Is de kudde ver weg? Allemaal redenen waarom een simpele vraag voor je paard een stuk moeilijker kan zijn! 

Stop bij frustratie

Dat stukje zelfreflectie is achteraf natuurlijk altijd makkelijker dan tijdens zo’n frustrerende training. Maar hou voor jezelf dan het volgende aan: je hoeft niet positief te eindigen. Ja echt! Gaat het even niet? Durf dan te stoppen. Je paard leert dan niet dat hij wint, maar dat je te vertrouwen bent. Je gaat namelijk niet door tot je echt gefrustreerd (en onaardig) bent. Maar je luistert naar je paard, en is dat niet het belangrijkste?

Een foutje is menselijk, zelfs de beste trainer kan niet altijd consequent zijn. Dus wees eerlijk, maar niet te streng voor jezelf. En het leuke is ook nog; van je paard krijg je altijd weer een nieuwe kans!

En daarnaast een hele belangrijke voor als je er even niet meer uit komt (of sowieso, omdat je altijd kunt leren): neem les. Laat iemand met je trainingen meekijken, ideeën geven en groeien. Je hoeft het niet alleen te doen! 

Fleur Hoorweg

Fleur Hoorweg

Fleur is dierwetenschapper en sinds een tijdje vol enthousiasme aan +R begonnen met haar paard Goof. Ze deelt graag haar kennis en ervaringen!

All Posts

Je kan Fleur hier volgen op Instagram: 

Geïnspireerd door deze blog? Dan zou ik het super tof vinden als je hem wilt delen met vrienden!

Interessant leesvoer:

Alles over deze blog:

Inhoudsopgave

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Net binnen & uitgepakt:

Blogs

Alles over clickertraining, de leertheorie en de emoties van je paard!

Agenda

In deze agenda vindt je alle +R evenementen in Nederland en België

Webshop

De place-to-be voor alle clicker producten. Nu online!

Community

Lezen en zien hoe andere mensen hun paarden trainen? Kijk rond in de +R community!

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Nu in de webshop: