Search

Bedelgedrag; zo los je het op!

Header blog: Bedelgedrag, zo los je het op. Paard eet voerbeloning uit hand, hand voeren, schimmel, clickertraining, positieve bekrachtiging, paardentrainin

Inhoudsopgave

Wanneer je traint met voerbeloningen, zie je vaak erg enthousiaste paarden. Soms zelfs zo erg, dat hij je zakken probeert te plunderen, bedelgedrag vertoont, ongeduldig wordt of frustratie laat zien. Hoe ga je hiermee om?

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkWaar komt het gedrag vandaan?

Voordat je gefrustreerd de handdoek in de ring gooit, is het goed om te kijken waar dit bedelgedrag vandaan komt. Want gedrag is informatie.

Speurt je paard je zakken af? Dat is in het begin een heel fijn teken! Je paard weet nog niet precies hoe het werkt, maar dat hij beloningen krijgt vindt hij blijkbaar motiverend. Zo motiverend dat hij zelf gaat proberen om een beloning te verkrijgen.

Daarnaast geeft dit gedrag je nog meer informatie. Wanneer jouw paard je zakken afzoekt, is dit niet alleen motivatie. Het laat ook zien dat hij nog niet zo goed weet waarmee hij een beloning kan verdienen. En zo ver je paard weet, komen de snoepjes uit het zakje. Dus dat is dan best het proberen waard.

Kortom, hij heeft nog niet geleerd wat WEL en wat GEEN beloning oplevert. En dat is precies waar deze blog over gaat!

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkStandig Still Face Forward (SSFF)

Standig Still Face Forward (SSFF) is een bekende oefening bij clickertrainers. Het doel is om je paard een houding aan te leren waarbij hij met 4 benen op de grond staat met zijn hoofd (ontspannen) vooruit. Daarnaast is dit ook een ideale ‘default’ houding: een houding die je je paard leert opzoeken wanneer je niks vraagt.

Gedrag afleren is veel lastiger dan gedrag vervangen. Door het ongewenste bedelgedrag te vervangen door gewenst gedrag, geef je je paard duidelijkheid. Eigenlijk leg je je paard daarmee uit: “Door netjes stil te staan, krijg je wel een beloning”. Waardoor je hem niet constant hoeft te corrigeren voor bedelgedrag.

Dex en Daan laten op de foto’s hierboven zien hoe breed inzetbaar deze oefening is. Ideaal voor 90% van de handelingen die je met je paard doet!

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkZo leer je SSFF aan

 1. Stilstaan = click
  Click in het begin voor elk moment dat je paard stilstaat. Het is nog niet het moment om aan duratie te werken, dus click voor elke mini-seconde.
 2. 1/2/3+ secondes stilstaan = click
  Stel je click nu telkens iets langer uit, maar doe dit heel rustig aan. Je paard is nog aan het leren, en je kan beter te vaak clicken, dan te weinig. Zo voorkom je verwarring en frustratie.
 3. Stilstaan + hoofd vooruit = click
  Zodra je paard eenmaal eventjes kan stilstaan, ga je verder op houding clicken. Staat hij stil met zijn hoofd vooruit? Dan is dat het moment om te clicken! Uiteindelijk zal je zien dat je paard deze houding gaat opzoeken. Let op: begin heel erg klein, 1 mini seconde is al genoeg.
 4. Stilstaan + hoofd vooruit + duratie = click
  Bij stap 4 kun je weer duratie opbouwen: stilstaan met hoofd naar voren voor 1/2/3 + seconde
 5. Daag elkaar uit!
  Yay! Het is tijd om met de oefening te gaan spelen. Zet zelf een stap achteruit of opzij, terwijl je paard blijft staan. Of pak je borstels er eens bij. Laat je creativiteit los op deze oefening

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkSSFF inspiratie:

Buiten dat deze oefening heel erg handig is wanneer je net begint met clickeren of +R. Het is ook nog eens een oefening die je heel breed kan inzetten.

Klik op de tekst bij onderstaande filmpjes voor nog meer inspiratie:

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkNog een paar tips:

Bovenstaande oefening kan je paard heel duidelijk uitleggen welk gedrag we zoeken (en dus een beloning oplevert). Hij zal leren dat het onnodig is om bedelgedrag te vertonen, en dat stilstaan met zijn hoofd netjes vooruit, wel iets oplevert.

Maar ondanks die oefening, kan het alsnog voorkomen dat je paard wat ongeduldig en/of gefrustreerd is rondom voerbeloningen. Let dan op het volgende:

 1. Beloningswaarde
  Wanneer je je paard traint met wortels, kan het zomaar zijn dat hij daar heel hyper van wordt. Het is dan goed om eens te belonen met een iets minder bijzondere beloning; een hooibrokje, vitamine brokje of zelfs enkel met luzerne of geknipt hooi. Vaak helpt dit paarden om rustiger met de beloning om te gaan.
 2. Honger
  Heeft je paard al honger voordat je begint? Grote kans dat hij zich dan niet kan concentreren en je zakken blijft plunderen. Geef hem dan vooraf alvast een maaltijd, zodat jouw beloningen een extraatje zijn.
 3. Voer voldoende
  Wist je dat paarden ontspannen door kauwbewegingen? Daarom eten gestreste paarden zo graag. Wij mensen kunnen ook flinke emotie-eters zijn. Wanneer je paard wat spanning opbouwt, kan het helpen om hem per keer meer voer te geven. Dan zie je dat ze opeens rustig en tevreden gaan kauwen.
 4. Onduidelijkheid
  Je paard bewust trainen levert vaak gewenst gedrag op. Maar ook als je zelf even niet bezig bent met zijn gedrag, train je je paard. Geef je hem in de wei wel een snoepje als hij tegen je aan komt staan? Grote kans dat hij dat daarna ook probeert! Voor het paard heel logisch, want eerder leverde het ook iets op.
 5. Beschermd contact
  Voorkom dat je je moet opstellen als een politie agent die het paard elke paar seconde moet terug zetten. Werk gerust – zolang het nodig is – achter een hek of draad. Zo kan je paard je zakken niet plunderen en kan je ondertussen werken aan het gewenste gedrag. Je zal zien dat het voor jullie allebei wat rust brengt.

Kortom, niet getreurd als jouw paard nog wat bedelgedrag vertoont. Hij laat daarmee zijn enthousiasme zien en met wat training zet je dat enthousiasme om in gewenst gedrag!

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkInteressant leesvoer:

Liefs,

Alles over deze blog:

Inhoudsopgave

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Net binnen & uitgepakt:

Blogs

Alles over clickertraining, de leertheorie en de emoties van je paard!

Agenda

In deze agenda vindt je alle +R evenementen in Nederland en België

Webshop

De place-to-be voor alle clicker producten. Nu online!

Community

Lezen en zien hoe andere mensen hun paarden trainen? Kijk rond in de +R community!

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Nu in de webshop: