Zoek

3 clickertools waar ik niet zonder kan!

Blog Header: 3 clickertools waar ik niet zonder kan, clickertraining, targettraining, targetstick, trainers pouch, beloningstasje, beloningszakje, clickertraining, positieve bekrachtiging, paard

Inhoudsopgave

Een gemiddelde zadelkast staat vol met o.a. bitten, hulp- of longeerteugels, zweepjes en sporen. Tools waarmee de gemiddelde ruiter zijn paard traint. Ook zie je meer ruiters rondlopen met carrotsticks, bitloze hoofdstellen en touwhalsters.

Sinds ik met Dex en Daan met positieve bekrachtiging train, is mijn kast flink veranderd. Dit zijn mijn belangrijkste trainingstools:

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerk1. Beloningen

Zodra je mijn zadelkast in loopt, zie je tonnen vol met beloningen. Ik ervan hou om flink te voeren tijdens trainingen (een paard ontspant o.a. door het kauwen). Hierdoor is het extra belangrijk dat de beloningen zo gezond mogelijk zijn. Hiervoor let ik o.a. op melasses en het suiker- en zetmeelgehalte. Ook belangrijk: voorkom slokdarmverstopping en koop geen brokken die uitzetten met water!

Mijn favoriete beloningen voor Dex zijn: Hartog Grasbrok, EquiFyt Timothy cubes, Mastall Wiesencobs en Cavalor Fiberforce:

Daantje heeft aanleg om dik te worden maar is ook nog eens heel kieskeurig in zijn beloningen. Waar ik met hem voornamelijk mee train zijn: Cavalor Fiberforce en onze vitamine brokjes van Vitalbix.  

Daarnaast gebruik ik af en toe andere beloningen om ze extra te motiveren; zoals stukjes wortel of een appel. Om meer rust in een oefening te brengen werk ik soms met minder lekkere beloningen, zoals luzerne. Wanneer het grasseizoen net begint, pluk ik ook graag wat gras. Dit vinden ze dan net zo lekker!

Blog: Zo kies je de juiste voerbeloning

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerk2. Beloningstas

Momenteel heb ik een beloningstas van The Trainers Pouch. Ik vind hem echt IDEAAL! In de beloningstas passen flink wat beloningen, het materiaal is soepel en zacht en het tasje blijft door zijn vorm automatisch wat dicht staan. Hierdoor kan ik zelf bijna ondersteboven hangen zonder overal brokjes achter te laten.

Bron: Instagram @thetrainerspouch

Het grootste voordeel is dat de tas van siliconen is gemaakt. Hierdoor wordt de voering niet vies of nat. Dat gebeurde bij andere voerzakjes wel, zeker als Daantje na een drinkpauze slobberend zijn beloning aanpakte.

TIP: ik kwam net op Amazon ook een goedkopere variant tegen; Poech Pouch. Ik heb er nog geen ervaring mee, maar de reviews zijn positief.

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerk3. Targetstick

Targettraining wordt veel gedaan in hondentraining en in dierentuinen. In dit filmpje wordt een neushoorn getraind om de targetstick aan te raken met zijn mond:

Zweep, carrotstick of targetstick?

Maar wat is nu het verschil tussen al die ‘sticks’? Makkelijk gezegd: met een zweep stuur je een paard weg, een targetstick laat het paard ergens naartoe bewegen. Bijvoorbeeld: op de longeercirkel laat je je paard harder lopen door de longeerzweep te bewegen. Oftewel, het paard loopt weg van de zweep. Een targetstick werkt precies andersom. Het dier wordt gevraagd (en beloond) om naar de targetstick toe te komen en deze aan te raken (met bijvoorbeeld zijn neus).

Een targetstick kan ook worden ingezet voor beweging. Op onderstaande foto volgt Dex de targetstick in draf. De motivatie voor beweging is dus totaal verschillend tussen een zweep en de targetstick.

Foto Blog: Wat is targettraining? Draver Dex volgt de targetstick in draf in de rijbak, grondwerk, longeren

Natuurlijk heb ik nog veel meer fijne artikelen in mijn zadelkast liggen. Maar dit zijn de noodzakelijke clickertools die ik gebruik bij Dex en Daantje. Vind je deze blog interessant en wil je een deel 2? Laat een reactie achter!

Liefs,

Alles over deze blog:

Inhoudsopgave

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Net binnen & uitgepakt:

Blogs

Alles over clickertraining, de leertheorie en de emoties van je paard!

Agenda

In deze agenda vindt je alle +R evenementen in Nederland en België

Webshop

De place-to-be voor alle clicker producten. Nu online!

Community

Lezen en zien hoe andere mensen hun paarden trainen? Kijk rond in de +R community!

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Nu in de webshop: